Salaatti nro 45 – Toisenlainen länsirannikonsalaatti

Tänään herkutellaan Sorrin jääsalaatilla. Sorrin jääsalaatti on maistuva salaattilajike, joka säilyttää rapeutensa useiden päivien ajan.

Salaatteja on monenlaisia. Käydessäsi torilla  kysy rohkeasti erilaisista salaateista ja niiden käyttötarjoituksista, Nina kertoo niistä mielellään.

Nina kertoo torilla salaateista
Nina kertoo mielellään erilaisten salaattien ominaisuuksista. Etualalla jäävuorisalaati.

Niin, oli kertomassa jääsalaatista. Se ei siis ole jäävuorisalaattia vaan jääsalaattia. Jäävuorisalaatti tai amerikansalaatti on yksivuotinen lehtisalaatti. Rapea keräsalaatti on alkujaan Yhdysvalloista ja sen paksut ja rapeat lehdet muodostavat kiinteän ja tiiviin kerän. Sitä käytetään perinteisessä länsirannikonsalaatissa, mutta kun tämä nyt oli se toisenlainen versio, jossa käytetään jääsalaattia.

ina ja huikea muhkea jääsalaatti
Kaupasta saa myös muhkeita jääsalaatteja.

Jääsalaatti on rapean keräsalaatin ja lehtisalaatin risteytys.  Jääsalaatti sopii hyvin salaattisekoituksiin antamaan jämäkkyyttä salaatille, sitä on myös meidän Mixissä ja Isomixissä. Rapeutensa vuoksi se ei myöskään nuudu niin nopeasti kuin pehmeälehtiset salaatit.

Kaupasta saa tuoretta Sorrin jääsalaattia pussiin pakattuna. Pussissa salaatit ovat hygieniasyistä. Pussien salaatit ovat minimissään 150 grammaa, mutta todellisuudessa näin kesäisin niiden paino useasti tuplaantuu. Keväällä ovat kevyempiä.

Ja sitten itse reseptiin. Toisenlainen länsirannikonsalaatti tarkoittaa sitä, että jätin simpukat, parsat ja pakasteherneet pois tästä klassikkosalaatista. Tästä ei nyt tainnut tulla yhtään aito, perinteinen länsirannikkonsalaatti. Bear with me.

Jääsalaatti
Sorrin salaatit kasvavat aidossa maaperässä, joten kokonaiset salaatit kuuluu pestä. Salaattisekoitukset ovat pestyjä ja käyttövalmiita.

Näitä tarvitset:

 • pari valkosipulinkynttä
 • Sorrin jääsalaattia
 • Sorrin valmiiksi pestyä Rucolaa
 • kurkkua
 • avocadoa
 • herkkusieniä
 • katkarapuja
 • tilliä koristeluun

Salaatin kastikkeeseen:

 • 0,5 dl sitruunamehua
 • 1 dl öljyä
 • hyppysellinen sormisuolaa
 • 1  valkosipulinkynsi, jolla hierotaan salaattikulhon reunat
 • 1 valkosipulinkynsi puserrettuna tai valkosipulisuolaa
Jääsalaatti raaka-aineet 2108
Tämänpäiväisen salaattimme raaka-aineet: jääsalaattia, rucolaa, katkarapuja, kurkkua, avocadoa, herkkusientä ja valkosipulia.

Toimi näin:

Pese ja kuivaa jääsalaatti. Sekoita salaattikastikkeen ainekset, maistele ja tee haluttu suhde. Sulata katkaravut, jollet käytä käsinkuorittuja ihania, joita saa kauppahallista. Pilko kurkku, sienet ja avocado. Revi jääsalaattikulhoon, kaada  haluttu määrä  joukkoon, lisää muut kasvikset ja katkaravut. Kaada salaattikastike joukkoon ja sekoittele.

Lauantailasiin valikoitui Papet del Mas Cava Brut 0,375l 

Papet del Mas Cava 2108
Oli perinteinen tai toisenlainen länsirannikon salaatti – hyvää on.

Katkarapujen kanssa sopii hyvin samppanja tai Loiren alueen viinit, mutta nyt halusimme vain pienet hörpsyt ja silloin piccolo-pullo espanjalaista  Papet del Mas cavaa on hyvä valinta. Se tulee juotua kerralla ja jokaiselle ruokailijalle voi hankkia oman pullon, niin saa nautiskella ihan rauhassa. Ei tarvitse kyttäillä, että saa yhtä paljon viiniä kuin muut. Lörppähuuli, se olen minä.

Papet del Mas Cava Brut on samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini.

Papet de Mas Cava
Papet de Mas Cava sopii arki-iltaan ja salaatti-picnicille Mixien kanssa.

Tuottaja

Cava on Josep María Suriol Lluchin omistama tuotemerkki. Cavan on valmistanut Agrupació de Viticultors Artesanals Penedèsistä, Kataloniasta. Kuohuviini on valmistettu Alt-Penedèsin alueelta peräisin olevista rypäleistä, cavan sydänmaalta. Sekoitteessa on mukana cavan perinteiset rypälelajikkeet Macabeo, Parellada ja Xarelló. Papet del Mas tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”talon isäntää” eli tämä cava on laadukas peruscava tilanteeseen kuin tilanteeseen tarjottavaksi!

Luonnehdinta kuohuviinistä

Kuohuviini on ulkonäöltään hennon vaaleankeltainen. Tuoksukentässä on sitrusta ja omenaa sekä hentoa paahteisuutta ja yrttejä. Suutuntuma on keskitäyteläinen, erittäin kuiva ja raikkaan hapokas. Myös maun aromeissa on omenaa ja sitrusta. Kokonaisuus on miellyttävän hedelmäinen ja raikas.

Ruokasuositukset

Aperitiiviksi, seurusteluun tai läpi aterian nautittavaksi! Kuohuviinissä on tarpeeksi runsas hapokkuus siivittämään myös muun muassa kermaisia kastikkeita, tapas -pöydän moninaisia antimia ja kalapöydän haasteita, kuten mäti ja graavilohi.

Alkuperä:         Espanja, Katalonia, DO Cava
Rypälelajike:    Macabeo (40 %), Parellada (30 %), Xarelló (30 %)
Vuosikerta:       NV
Kypsytys:         15 kk ennen korkin vaihtoa (dégorgement)
Suljentatyyppi:  Luonnonkorkki

Jäännössokeri:  8 g / l

Suu salaatille ja kuohuja auringolle!

Mitä mieltä olet? Kiva, jos kommentoit!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.