fbpx

5 vinkkiä juhlien järjestämiseen

Sorrin vihersalaatti

Turun kaupungin edustusemäntä Sanna Nordling jos kuka tietää, miten isoille porukoille tehdään näyttävä ja vaivattomasti hoidettava noutopöytä. Tässä Sannan viisi vinkkiä miten varautua järjestämään.

1.Hanki “musta kirja”

Kirjaa siihen kaikki tiedot kuten juhlapäivämäärä, vieraat, menu, hankinnat ja lopuksi lisää toteutuneet tiedot juhlista. Sieltä on helppo tarkastaa mitä on tehnyt aiempina vuosina sekä mahdollista menekkiä.

Juhlat_tulossa_menukortti
Kirjoita “mustaan kirjaan” kaikki tiedot juhlista, se auttaa tulevien juhlien suunnitteluissa.

2. Mieti vieraslista ja teema

Mieti vieraslista ja juhlien teema, sen pohjalta valmistuu menu. Vierasmäärä vaikuttaa siihen, miten tarjoilut tulisi hoitaa ja teema helpottaa ruokien valintaa ja juhlakattauksen esillepanoa.

Juhlat_tulossa_valtuustossa
Tällä kertaa teemana oli vanhojen ja uusien valtuutettujen tapaaminen.

3. Esivalmistele

Valitse osa tarjoilusta siten, että pystyt esivalmistelemaan juhlia jo edeltävänä päivänä tai jo aiemminkin pakkaseen tai jääkaappiin. Sorri Mix’it valmiiksi leikatut ja pestyt salaattisekoitukset ovat oiva apu ja säästävät monta työvaihetta. Kattaus kannattaa tehdä edellisenä päivänä valmiiksi.

Juhlat_tulossa_alkukattaus
Kauniin kattauksen voi tehdä hyvissä ajoin.

4. Laske määrät

Ruokien määrien laskeminen on haastavaa, koska koskaan ei tiedä miten nälkäisiä vieraat ovat. Laske ensin mitä yksi ihminen syö ja punnitse määrät ja kerro se vieraiden määrällä.

Esimerkiksi jos yksi ihminen syö kolme kirsikkatomaattia, niin punnitse kolme tomaattia ja kerro se vierasmäärällä ja osta sitten niin monta kiloa. Sorrin pestyä salaattisekoitusta menee noutopöydässä n. 10–15 g sivusalaattina/henkilö. Salaatin ollessa pääateria, varaa henkilöä kohden n. 25–50 g salaattia.

Juhlat_tulossa_viinipöytä
Varaa riittävästi laseja ja juomaa.

 Lisävinkkinä BBWinesin Päivi Eklund kertoi, että onnittelumaljaksi riittää yksi pullo kuohuvaa kymmenelle hengelle eli n. 0,75 dl eli 7,5 cl/henkilö. Noutopöytään on hyvä varata 1 lasillinen punaviiniä ja yksi lasillinen valkoviiniä/henkilö. Osa jättää juomasta ja osa ottaa pari ylimääräistä. Näin juomaa olisi 2,4 dl eli 24 cl/henkilö.

Jos tiedossa on railakkaammat juhlat ja porukka, niin puoli pulloa viiniä/henkilö riittää vallan mainiosti. Ihmiset yleensä ostavat liikaa alkoholijuomia. Autoilijat on myös hyvä ottaa huomioon.

5. Huomioi allergiat ja ruokavaliot

Laita gluteenittomat ja maidottomat vaihtoehdot erilliselle pöydälle. Salaattipohja on siitä hyvä, että erilaiset lisukkeet voi laittaa eri kulhoihin, jolloin vieraat saavat koota niistä omien  mieltymystensä mukaan esimerkiksi kirsikkatomaatteja, feta- tai muita salaattijuustoja, mozzarellaa ja marinoitua punasipulia. Lisäksi voit laittaa savulohta tai leikkeleitä tarjolle.

Juhlat_tulossa_gluteeniton
Erilaiset ruokavaliot on hyvä ottaa huomioon.

Hauskinta on, kun kaikki sujuu jouhevasti ja tarjoilut maistuvat. Näin myös kävi valtuutettujen tapaamisessa. Herkullista syötävää ja juttua riitti.

Juhlat_tulossa_noutopöydässä.jpg
Salaattipöytä on suven juhlien helppo, värikäs ja maukas vaihtoehto.

Kolme salaista lisävinkkiä:

  1. Käytä käyttövalmiita Sorrin Mix’it -salaattisekoituksia, ne nopeuttavat ja helpottavat tekmistä, eikä tule vettä kulhojen pohjalle.
  2. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Kakut saa vaikka Suomen huippuleipomosta M-Bakerystä.
  3. Kotipellon puutarhan Mimiksen syötävillä kukilla saa näyttävyyttä vihersalaatteihin.
Juhlat_tulossa_noutopöytä2
Jos on paljon porukkaa, on hyvä laittaa noutopöytä kulkemaan pöydän molempia sivuja pitkin.
juhlat_tulossa_kukilla_näyttävyyttä
Sorrin salaateista, savukalasta ja leivästä saat kesäisen juhla-aterian helposti. Ehdit itsekin osallistua juhlintaan.

Näillä vinkeillä onnistut varmasti ja ehdit itsekin nauttia juhlista.

Kiitos vinkeistä, Sanna !

Sesonkitietoisten salaatti-, salaatinkastike-, dippi-, lehtikaali- ja smoothiereseptejä. Arvostat helppoa ja nopeaa ruoanlaittoa, hyvää makua ja tuoretta lähiruokaa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: