Salaatti nro 27 – Pikin suosikki, chili-sesame-jättikatkis

Tämä ei liene yllätys – olen katkarapujen suurkuluttaja. Tämä salaatti on perjantai-iltojen pelastus, ahkeran työviikon jälkeen helppo, nopea ja yksinkertaisesti herkullinen, lämmin salaatti. Sopii juuri silloin, kun ei tee mieli mitään muuta kuin syödä kevyesti, nostaa jalat ylös ja ottaa lasillinen viiniä. Varsinkin saunan jälkeen, kun ei jaksa enää  kokkailla, mutta mieli tekee hyvää Sorrin salaattia ja lauantailasia.

Pikin suosikkisalaatti
Tämä on niin tässä – perjantai-illan herkku ja lauantailasi

Näitä tarvitset kahdelle:

  • 1 pss Gurmeeta
  • 14 tuorepakastettua jättikatkaravun pyrstöä
  • 1 chili pilkottuna
  • 3 valkosipulinkynttä pilkottuna
  • seesamiöljyä
  • sormisuolaa
  • 1 plo unkarilaista Tricollis Cuvée:ta (vapaaehtoinen)
Pikin suosikin raaka-aineet
Yksinkertaiset maut antavat parhaan tuloksen salaatissa kuin salaatissa.

Toimi näin:

  • Ota ravut sulamaan n. 0,5 – 1 tuntia ennen valmistusta tai sulata varovasti sulatusteholla mikrossa muutama minuutti. Tarkoitus on vain saada ravuista ylimääräinen jäähile irti, ei kypsentää.
  • Kuivaa ravut talouspaperilla
  • Pilko chilit ja valkosipulit
  • Laita seesamiöljy pannulle ja kuumenna
  • Lisää valkosipulit ja katkaravut ja chilit
  • Pikapaista muutama minuutti kääntäen ravut kerran.
  • Laita Gurmeeta lautaselle ja päälle katkaravut ja paistoliemi kastikkeeksi.

Lauantailasi Pannonhalmi Tricollis 2014 -valkoviini

Mieluummin lauantailasi kuin perjantai-pullo. Tai kuten Alkossa työskennellyt ystäväni sanoi perjantaipullon olevan nykyisin perjantaipönikkä. Itse valitsen (ainakin joskus) hieman kalliimpaa ja laadukkaampaa viiniä ja juon sitä vain lasillisen (tai pari). Kutsun tätä sivistyneesti lauantailasiksi perjantaipullon sijaan.

Tällä kertaa valitsin lauantailasiin Pannonhalmin Tricollis 2014 valkoviiniä. Viinissä on kolmea rypälettä: Rheinriesling 40 %, Welshriesling 40 %, Gewürztraminer 20 %. Kuulostaa melko kukkealta pommilta.

Ulkonäöltään viini on kuulas, hennon kullankeltainen. Sen tuoksua siivittävät sitruksen, limen, persikan aromit sekä mausteisuus. Kuivaa, hennon mineraalista ja miellyttävän hedelmäistä suutuntumaa ryhdittävät tuntuvat hapot. Maun aromeissa voi aistia sitrusta, limeä ja mausteisuutta. Keskipitkässä jälkimaussa on litsiluumua ja miellyttävää hunajaisuutta.

Vaikka rypäleet ovat parfyymisiä ja viini kuiva, se oli runsas ja kukkea ja vaikutti makeahkolta happojensa ansiosta. Viini sopi erinomaisesti tulisen chilin, katkarapujen ja Gurmeen kanssa.

Pannonhalmi Tricollis
Vaikka rypäleet ovat parfyymisiä ja viini on kuiva se vaikutti makehkolta ja sopi hyvin tulisen chilin ja katkarapujen kaveriksi. Ja salaatin tietysti.

Ps. Kävin itse kyseisellä viinitilalla opiskellessani v. 2011-2012 viinimestariksi. Unkarihan on uusvanha viinimaa, jonka viininviljelys ja -valmistus kehittyy jälleen uuden länsimaisen osaamisen avulla. Nykyäään unkarilaisten viinitilojen yhteydessä toimii useasti myös viehättäviä, pikku kylpylöitä ja ratsutiloja.

Pannonhalma
Apátsági Pincészet -viinitila toimii vanhassa luostarissa, jonka viiniviljelykset levittyvät laajalle Pannonhalman alueella. Tricollis tarkoittaa kolmea kukkulaa.

Apátsági Pincészet on Unkarin vanhin viinitila Pannonhalman laatuviinialueella. Mineraalinen ja kalkkipitoinen maaperä, tasainen lämpötila ja kosteus suosii korkeahappoisia, ekstraktipitoisia valkoviinejä. Tilan perustajina ovat benediktiinimunkit, jotka saapuivat 900-luvulla kääntämään unkarilaisia kristinuskoon. Viininvalmistus pysähtyi suunnitelmatalouden aikana, jolloin munkit karkotettiin.

Viinitilan virallinen perustamisvuosi on 996. Uudelleenistutus ja tuotanto alkoivat uudelleen 2000-luvun alussa, kun rautaesirippu romahti. Apátsági Pincészet kuuluu Unkarin parhaimmistoon, josta yhtenä erinomaisena esimerkkinä on tilan valitseminen Unkarin parhaimmaksi viinitilaksi vuonna 2010. Tänä päivänä tilalla on noin 100 hehtaaria viinitarhoja, joiden rypäleistä se valmistaa keskimäärin 300 000 pulloa laatuviinejä vuodessa.

Pannonhalman ilmasto-olosuhteet vastaavat hyvin pitkälti Ranskan Alsacen tai Loiren ilmastoa, ja sen pohjalta noin 2/3 viinitarhoista hallitsevat Rheinriesling, Sauvignon Blanc ja Gewürztrraminer. Unkarin kotoperäisenä lajikkeena kunnioitetaan Welshrieslingiä. Lisäksi tilalla viljellään kansainvälisiä lajikkeita, kuten Chardonnay, Pinot Blanc, Merlot, Cabernet Franc ja Pinot Noir, josta valmistetaan Bourgogne -tyyppisiä upeita punaviinejä.

Mitä mieltä olet? Kiva, jos kommentoit!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.