Salaatinkastikkeet – Majoneesit

Käytän kesällä yleensä öljyjä salaatinkastikkeiksi, mutta joihinkin salaatteihin suorastaan kuuluu majoneesipohjainen salaatti. Caesar on esimerkiksi sellainen. Kokeilimme Katsun kanssa majoneesin tekoa ja se osoittautui yllättävän helpoksi. Stockan syyskuun kantis-päivillä on tarjouksessa olevaa Paul Newmanin Newman’s Own Caesar Dressing ja aion kyllä ostaa sen ja testata kumpi jatkossa kannattaa, käyttää valmista vai tehdä oma? Niin nopsaa sen oman majoneesin teko oli.

Majoneesin raaka-aineet
Kuvasta puuttuu viinietikka. Valkoinen on parasta.

Majoneesihan on pehmeä ja kuohkea keltuaisen, viinietikan, öljyn ja mausteiden emulsio ja se valmistuu koneella tai käsin. En pidä keltuaisesta enkä etikoista yleensäkään, siinä syyt miksi en itse ole majoneeseja kokkaillut. Ennakkoluuloinen, ihan totta! Ja nyt taidan muuttaa asenteitani. Tässä reseptitehtailussa joutuu välillä omalle epämukavuusalueelle, mutta toisaalta saa ihan uusia tuttavuuksia.

Näitä tarvitset perusmajoneesin tekemiseen:

  • 1 rkl Dijon sinappia
  • 1 keltuainen (ei haitannut, vaikka laitoimmekin koko munan)
  • 2,5 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl viinietikkaa
  • suolaa ja pippuria
  • 2,5 dl kasviöljyä

Toimi näin: 

  • Pane monitoimikoneen kulhoon tai kulhoon 1 rkl Dijonin sinappia ja 1 ison munan keltuainen ja sekoita tasaiseksi vatkaimen avulla tai laita monitoimikone käyntiin.
  • Lisää koneen käydessä / käsin vatkatessa 2, 5 dl oliiviöljyä ohuena nauhana.
  • Seoksen sakeutuessa lisää 2 rkl viinietikkaa sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Sekoita tasaiseksi.
  • Lisään koneen edelleen käydessä / käsin vatkatessa 2,5 dl kasviöljyä. Kun seos alkaa muuttua vaaleaksi, voit kaataa öljyä paksumpana norona. Tarkista maku. Annoksesta tulee n. 6,5 dl valmista majoneesia, jota voi sitten jatkaa omilla mausteilla.

AIOLI: 

Korvaa sinappi 4 murskatulla valkosipulinkynnellä ja lisää 1/2 tl karkeaa suolaa. Sopii ranskalaisille ja kalalle, kasvisdipikse ja äyriäisten kanssa.

CHANTILLY: 

Sekoita majoneesiin 4 rkl kermavaahtoa ja tarjoa kylmien kasvisten tai kalan kanssa, lisää silloin vielä hieman tilliä.

ANDALOUSE:

Lisää 2 murskattua valkosipulinkynttä ja 2 rkl pieneksi silputtua punaista ja vihreää paprikaa. Tarjoa grillatun kanan tai hampurilaisten kanssa. Lisää vielä 2 rkl etikkakurkkua, niin saat hyvän kalakastikkeen.

YRTTIMAJONEESI:

Sekoita majoneesiin tuoretta, silputtua persiljaa, rakuunaa ja kirveliä.  Voit myös käyttää lempiyrttejäsi tai kuivattuja yrttejä. Tarjoile griliruokien kanssa.

Kokeilimme kaikkia ja voin suositella laittamaan suut majoneesille yhdessä Sorrin salaattien kanssa. Hyväkään majoneesi ei maistu, jollei salaatti ole napakkaa ja rapsakkaa.

2 thoughts on “Salaatinkastikkeet – Majoneesit”

Mitä mieltä olet? Kiva, jos kommentoit!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.