Mistä perunasta syntyy se paras imelletty perunalaatikko?

Nyt on ihan pakko ottaa kantaa tähän joka jouluiseen kisaan siitä, mistä perunasta syntyvät ne parhaat laatikot. Se on makuasia.

Imelletty perunalaatikko onnistuu niin jauhoisasta Operasta tai Van Goghista kuin kiinteästä Nicolasta tai Siiklistä. Oleellista on imellyttäminen. Oma mieltymys rakenteeseen ja makeuteen sekä perunan makuun ratkaisevat. Anoppini teki laatikot aina kiinteästä perunasta, hämäläiset vannovat jauhoisen puolesta.

Perunalaatikot kannattaa tehdä illalla, näin voit imellyttää laatikoita koko yön uunissa. Lämpötilan seurantaa varten tarvitset paistimittarin. Lämpötila ei saa päästä imeltymisen aikana alle 50 °C.

IMG_2738

Näitä tarvitset:

 • 2 kg perunoita
 • 1,5 dl vehnäjauhoja
 • 50 g voita(voisulaa)
 • 8 dl maitoa
 • 2 tl suolaa
 • Digitaalinen paistimittari

Pese perunat juuresharjalla. Keitä perunat kypsiksi kuorineen suolattomassa vedessä. Kaada keitinvesi talteen, jotta voit tarvittaessa hieman ohentaa seosta. Kuori perunat. Jottet polttaisi sormia, laita käsiisi ensiksi puuvillahanskat ja sen päälle kumihanskat. Itse en tietenkään tee niin vaan kuorin ilman hanskoja ja tiputtelen kuumia perunoita tiskialtaaseen tai minne milloinkin.

Survo perunat nuijalla tai survimella tai soseuta varovasti sähkövatkaimella, mutta älä vatkaa liisteriksi. Tässä kohtaa havaitset perunalaatujen eron. Tärkkelyspitoisista eli jauhoisista perunoista voi tulla liian kuivaa muussia jo soseutettaessa, joten lisää siihen hieman perunoiden keitinvettä jotta saat jauhot sekoitettua seokseen. Varo myös tekemästä  kiinteistä perunoista muussiliisteriä. Se tapahtuu, jos vatkaat sähkövatkaimella liian kauan. Tulee liisteriä!

Lisää jäähtyneeseen (50 °C – 75 °C) perunasoseeseen vehnäjauhot hyvin sekoittaen.

Perunalaattikko imeltyy
Kun kerran onnistut imelllyttämään perunat oikein,  se on sen jälkeen  kuin pyörällä-ajoa, onnistut aina.

Tärkein osa on perunalaatikoiden imellyttäminen. Tämä joko onnistuu tai sitten ei. 

Lämmitä uuni (et tarvitse kiertoilmaa) 50 °C asteeseen ja laita soseutettu perunamuussi paiston kestävässä kattilassa (teräskattilassa) uuniin. Aseta paistimittari seoksen joukkoon. Seuraa hetken aikaa, että lämpötila pysyy n. 55 – 60  °C asteessa. Jos se alkaa tippua sen alle, nosta hieman lämpötilaa. Imeltyminen lakkaa alle 50 °C asteessa.  Laita hälytys 70 °C asteeseen. Lämpötila ei saa nousta yli 75 °C. Silloin imeltyminen loppuu. Mene rauhassa nukkumaan ja jatka hommia aamulla, kun seos on löystynyt ja maistuu makealle. Halutessasi voi välillä sekoitella laatikoita ja lisätä hieman jauhoja, mutta itse en sitä tee vaan annan uunin hoitaa homman.

Lisää aamulla perunoiden sekaan voi, se kyllä sulaa siellä. Kaada maito joukkoon ja sekoita. Seoksesta pitäisi tulla sellaista paksua velliä. Mausta suolalla. Sekoita ja kaada sose kahteen 1,5 litran vuokaan, jätä kiehumavara.  Tai tee yksi iso 1,9 – 2 litran laatikko jouluksi ja syö pari pientä matkan varrella.

Paista  150 °C pari kolme tuntia tai kunnes näyttää ja maistuu herkulliselta.

Perunalaatikoita

Nautinnollista joulua,

Piki

se iloisen perunanviljelijän muija

Parhaat perunat ja jouluiset reseptit Sorrin Puodista tai Iloiselta maanviljelijältä Turun kauppatorilta.

2 thoughts on “Mistä perunasta syntyy se paras imelletty perunalaatikko?”

 1. POMMINVARMAA IMELTÄMISTÄ

  Beetta ja alfa -imeltymisreaktiot tulee hyödynnettyä tehokkaasti kun puuromaiseksi vedellä notkistettuun 65 asteiseen soseeseen lisätään vehnäjauho tai vastaava.
  Sose laitetaan 65 asteiseen uuniin ja uunin lämpötila säädetään 80 asteeseen. Soseen lämpötila seuraa uunin lämpötilaa selvällä viiveellä ja jauhojen ”palamisen” vaaraa ei ole.
  Soseen annetaan imeltyä noin 2 tuntia ja lämpö nostetaan 85 asteeseen ja imeltämistä jatketaan 1-2 tuntia.

  Imeltymisen edistymistä tulisi opetella seuraamaan maistamalla.

  Imelletty perunalaatikko valmistuu näin imellettynä noin 4-5 tunnissa ja soveltuu hyvin tavalliseksi arkiruoaksi.

 2. Imellyttäminen onnistuu täydellisesti kun pitää huolen että soseen lämpötila ei missään vaiheeessa laske hapattamisreaktiolämpötilaan, eli alle 60 asteen ja imeltymislämpötila alkuvaihees voi olla 65 astetta ja nostetaan loppuvaiheessa 74 asteeseen. Uunin lämpötilan voi säätää loppuvaiheess 80 asteeseen – soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa jälessä. Keitinveden lisääminen soseuttamisen yhteydessä tehostaa imeltymistä.

  Makeus muodostuu kahdessa eri reaktiossa beetta reaktiossa ja alfareaktiossa. Beettareaktion optimilämpötila on 65 astetta. Alfareaktio on se tärkein reaktio ja sen optimilämpötila on 74 astetta.

Mitä mieltä olet? Kiva, jos kommentoit!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.