Salaatti nro 82 – Paahtopaistisalaatti ja punainen Rooma tai Mörkö – Renoir Black

Vesa kokeilee vuosittain useita uusia salaatti-lajikkeita ja nyt Nina esitteli minulle yhden näyttävän kokeilu-uutuuden, punaisen Rooma-salaatin. Sitä on pieni määrä myynnissä Turun kauppatorilla. Se on aika hauskan näköinen, vähän niinkuin Mörkö-salaatti, mutta siinä on pidemmät lehdet.

Jos et saa punaista Roomaa käsiisi, niin voit käyttää myös Mörkö-salaattia, jota saa Renoir Black -nimellä kaupoista. Tai Reinari, niinkuin kauppojen HeVi-ihmiset (hedelmä- ja vihannes-vastaavat) sitä kutsuvat. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Paahtopaisti puolestaan sopii monen salaatin kaveriksi. Voit valmistaa sen itse tai ostaa valmiina kaupasta. Itse paahdan paahtopaistini aina itse, koska näin voin maustaa paistin itse haluamallani tavalla.  Ja koska minulla on takuuvarma ohje, jolla ei voi mennä pieleen.

Näitä tarvitset:

  • vähintäin puolen kilon pala paahtopaistia, mieluiten kokonainen paahtopaisti
  • karkeaa merisuolaa
  • öljyä
  • (mustapippuria, pippurisekoitusta, valkosipulin kynsiä)
  • paistilämpömittari
  • leivinpaperia
  • foliota

Paahtopaistisalaatti

Lämmitä uuni 125 C°.

Laita tuore paahtopaisti uunivuokaan ja kuorruta se ympäriinsä merisuolalla. Anna marinoitua puoli tuntia. Älä ylitä aikaa, voi tulla liian suolaista. Älä alita aikaa, silloin ei ole tarpeeksi suolainen. Puolen tunnin jälkeen huuhdo paisti kylmällä vedellä. Paisti näyttää hieman harmaalta johtuen suolasta.

Laita paisti takaisin öljyttyyn uunivuokaan ja sivele öljyä paistin päälle. Tässä vaiheessa paisti ei tarvitse muita mausteita. Halutessasi voit tökkiä paistin sisään valkosipulin kynsiä, mutta ne näyttävät aika rumilta siivutettaessa kypsää paistia. Maku tosin korvaa ulkonäön. Voit laittaa puolitettuja, kokonaisia valkosipuleita uunivuokaan kypsymään paistin kera.

Työnnä paistilämpömittari lihan keskelle. Anna paistin kypsyä uunissa, kunnes sisälämpötila on n. 53-55C°. Ota paahtopaisti uunista ja mausta se pippurisekoituksella (puna-, viher- ja mustapippuri) tai pelkästään mustapippurilla. Kääri se sen jälkeen vesihanan alla kasteltuun leivinpaperiin ja sen jälkeen kääri koko paketti vielä folioon. Anna vetätyä n. puoli tuntia tai seuraavaan päivään, riippuen siitä syötkö sen heti vai ajattelitko tarjoilla huomenissa.

Siivuta ohuita siivuja paahtopaistista. Asettele lautaselle salaatinlehdet, paprikat, kurkut, tomaatit ja valkosipuli. Lisää paistisiivut päälle, koristele piparjuuritahnalla, omenasiivuilla ja punasipulilla. Salaatin voi maustaa balsamicolla, Neito-mustapippuriöljyllä tai paistiliemessä.

Paahtopaistisalaatin voi tehdä myös siten, että pilkkoo kaikki ainekset pieniksi ja sotkee ne keskenään, mutta selvennyksen vuoksi asettelin eri raaka-aineet erikseen näkyväksi. Lisäksi voit pilkkoa joukkoon perunoita tai pastaa.

Suut perjantaille!

Mitä mieltä olet? Kiva, jos kommentoit!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.