Salaatti nro 57 – klassikko Caesar-salaatti

Minusta on tullut salaatillisen ilosanoman sanansaattajan lisäksi työpaikkakouluttaja. Katariina tai tuttavallisemmin Katsu Sorrin Puodista aikoo suorittaa myynnin esimies -tutkinnon työn ohessa ja minä toimin hänen ohjaajanaan. Toivotetaan menestystä Katsulle, opiskelu työn ohessa on huippu juttu, mutta vaatii paljon tahtoa, halua ja kunnon motivaatiota.

Hallin ovi auki
Tervetuloa Turun kauppahalliin, sieltä löytyy nautintoja kaikille aisteille.

Ensimmäinen koulutussessio aloitettiin tietysti myyntiraporteista. Saranat pitää rasvata, sillä Turun kauppahallin ovien pitää alkaa käydä. Niistä ovista mahtuisi paljon lisää asiakkaita, eli tervetuloa shoppailemaan vaikka soppaa keittokeskiviikkoisin.

punajuurikeitto
Keittokeskiviikkona aina Rootsin tekemää herkulista keittoa mukaanostettavaksi.

Hallistahan löytyy kaikki, jopa Suomen pienin Alko ja saa sieltä teatteriliputkin ja housun vetoketjut vaihdettua. Puhumattakaan lihoista, kaloista, leivistä, juustoista ja Sorrin hedelmä- ja vihannestiskistä, mausteista ja pähkinöistä. Ja on siellä Suomen pikkiriikkisin museokin ja herkullinen ravintolamaailma ja siistit vessat.

Opiskelun lomassa päätimme kokata Caesar-salaatin, se kun on salaattien klassikko ja älyttömän suosittu ympäri maailman. Ravintoloissa sitä tilataan ihan vaan Caesarina tai kana- tai jokirapu -vaihtoehtona. Olen mieltänyt sen aika hankalaksi tehdä majoneeseineen ja anjoviksineen. Meiltä meni n. 15 minuuttia aterian valmistukseen ja pari sen syömiseen. Ja sitten jatkettiin opiskelua vatsalihakset krampissa kun vähän hulluteltiin siinä tekemisen lomassa.

Salaateissahan a & o on kunnollinen ja raikas salaatti. Sorrin salaattia siis. Niitä sielukkaita, Vesan lempeästi kasvattamia herkkuja, jotka kiittävät isäntäänsä auringonvalosta ja hyvästä hoidosta kasvamalla huikean muhkeiksi.

Jiina ja roomansalaatti
Kaikki lähtee parhaista raaka-aineista. Suomen raikkaimmat salaatit löytyvät Sorrilta.

Ensin krutongit:

Lämmitä uuni 200 C° asteeseen. Ota kolmeruokalusikallista voita ja 2 valkosipulinkynttä ja sulata pannulla sekoittaen n. 5 min. Kaada seos kulhoon ja lisää sinne 1/3 osa patongista pilkottuna, 2  ruokalusikallista pieneksi hakattua persiljaa ja sormisuolaa ja pippuria. Sekoita. Levitä leivänpalat tasaisesti uunipellille ja paista kunnes kullanruskeita ja rapeita, n. 10 minuuttia ja anna jäähtyä.

Anjovistahna:

5 – 10 anjovista pilkotaan ja soseutetaan pastaksi.

Tee kastike: Kiehauta vettä kattilassa. Laske muna varovasti kiehuvaan veteen, ota pois levyltä ja anna seisoa 5 minuuttia. Huuhtele sen jälkeen muna kylmällä vedellä ja riko muna isoon kulhoon. Vatkaa joukkoon anjovistahna, 2 rkl punaista viinietikkaa, 1 1/2 teelusikallista Worcestershire -kastiketta, 1 tl sitruunamehua, 1 teelusikallinen sinappijauhetta ja sekoita kunnes pehmeän tasaista. Vatkaa 1 – 1,5 dl oliiviöljyä pitkänä, tasaisena norona joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Valmista itse salaatti:

  • 1 Sorrin Roomansalaatti, pese ja revi salaattikulhoon, jonka olet sivellyt tuoreella valkosipulilla
  • Lisää krutongit, ja 1 dl Parmesan-lastuja ja kastike ja sekoita varovasti. Jaa lautasille ja koristele vielä muutamilla Parmesan-lastuilla.

Caesar maistui

Ja sitten laitettiin suut Caesarille. Hitokseen oli hyvää ja sitten maistuivat taas opinnotkin. Söin muuten eilen Stockmannin henkilöstöravintolassa huippuhyvän katkarapu Caesarin. Caesar -salaattiinhan voi lisätä kanaa, katkarapuja, fetaa, oikeastaan ihan mitä haluat ja mieli tekee.

Katkarapu Caesar

Iloista perjantaita ja suut salaatille!

Mitä mieltä olet? Kiva, jos kommentoit!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.