Salaatti nro 19 – Maitohorsmankukka-teriyakifile-salaatti

Nyt hankitaan kesäfiilistä kukilla. Kesäsalaatista saa kauniin, kun sen koristelee kukilla. Näyttää sitten ainakin lautasella kesäiseltä, jos ei ilmojen puolesta siltä tunnu.

Tällä kertaa päätin tehdä nopean salaatin naudan filesuikaleista. Ostan naudanfileen yleensä tarjouksesta ja leikkaan siitä kunnon tournedokset,  chateaubriandit, filé mignonit ja laitan pakkaseen. Loppuhännästä ja sieltä repalaisesta yläpäästä leikkaan suikaleita. Niistä on hyvä tehdä suikalesalaatti. Tällä kertaa päädyin japanilaistyyppiseen teriyaki-marinointiin ja ruokaisaan salaattiin. Jos et ole lihan ystävä, niin vaihda tofuun.

maitohorsma-teriakifile-salaatti
Salaatit voi koristella luonnonkukilla

Näitä tarvitset:

  • 1 pss Gurmeeta (tällä kertaa jaoin sen neljälle)
  • kirsikkatomaatteja
  • punasipulia renkaina
  • naudan filesuikaileita
  • teriyaki-kastiketta
  • uusia perunoita
  • maitohorsman kukkia
  • suolaa ja mustapippuria maustamiseen
  • Neito-mustapippuriöljyä paistamiseen

Toimi näin:

Marinoi fileet teriyaki-marinadissa. Keitä sillä välin uudet perunat ohjeen mukaan.Kuivaa fileitä hieman, ettei öljy roisku pahasti paistettaessa. Paista fileet ja punasipulirenkaat Neito-mustapippuriöljyssä. Lisää paiston yhteydessä hieman lisää teriyaki-kastiketta. Lihat eivät välttämättä tarivtse enää suolaa ja pippuria lisäksi, mutta halutessasi voit niitä hieman vielä maustaa. Laita salaattipohjaksi Gurmeeta, lisää kirsikkatomaati, keitetyt perunat,  paistetut punasipulit ja filesuikaleet ja koristele maitohorsman kukilla.

Suut kukille ja salaatille!

Teriyaki kastike
Kaupasta saa erilaisia, valmiita teriyaki-kastikkeita.

Ps. Tiesitkö tämän maitohorsmasta?

Maitohorsman nimi tulee uskomuksesta, että se lisää lehmien maidontuotantoa. Tämän ominaisuuden vuoksi sitä on mielellään lisätty karjanrehuun. Kasvi onkin ravintoarvoltaan mainio, ja sen ns. villiyrttikäyttö superkeittiöissä on suuressa nosteessa. Keväiset, nuoret versot sopivat ihmisenkin ruokapöytään. Versot voi kiehauttaa vedessä ja syödä voisulan kera parsan tai pavun palkojen tapaan, nuoret lehdet sopivat vihanneksiksi sellaisinaankin. Kuivatut tai hiostetut lehdet ovat hyvää teeainesta, juuri sopii kahvinkorvikkeeksi ja jopa leipäjauhoiksi, punaiset nuput antavat väriä leivonnaisiin, salaatteihin ja jälkiruokiin. Myös loppukesän hunajakasvina pitkään kukkiva maitohorsma on verraton. Maitohorsma on myös Eviran määrittelemä kauppayrtti (ravintolisäaineeksi) ja Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka.

Lähde:Luontoportti 2015

Mitä mieltä olet? Kiva, jos kommentoit!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.