Lauantailasi: Nona Petit -punaviini

Nona Petit -punaviini sopii hyvin lampaan kanssa. Siinä on ihanaa kahvia ja minusta hieman lakritsaakin runsaan marjaisuuden lisäksi. Täyteläinen ja täydellinen punaviini on loistava valinta lauantailasiksi.

  • Alkuperä: Espanja, Katalonia, DOCa Priorat
  • Rypälelajike: Garnacha (75 %), Samsó eli Cariñena (10 %), Merlot (10 %), Cabernet Sauvignon (5 %)
  • Vuosikerta: 2012
  • Kypsytys: 2 kk sur lie, 10 kk ranskalaisessa tammessa
  • Suljentatyyppi: Luonnonkorkki
  • Jäännössokeri / hapot: –

Nona Petit lasissa

TUOTTAJA

La Conreria D’Scala Dei on vuonna 1997 perustettu laatuun keskittyvä tila, jonka vuosituotanto on noin 38 000 pulloa. Bodega sijaitsee samassa kylässä, josta alueen viininviljely on saanut alkunsa. Viinin nimi, Nona Petit, on rukous, jonka Scala Dein luostarin munkit lukevat edelleen joka ilta klo 21.

La Conreria D’Scala Dei on vuonna 1997 perustettu laatuun keskittyvä tila, jonka vuosituotanto on noin 90 000 pulloa. 35 hehtaarin viinitarhoillaan tila on keskisuuri tuottaja Prioratissa, jossa on rekisteröitynä tällä hetkellä lähes 100 bodegaa. Karut viljelyolosuhteet Serra de Monsant -vuoriston huomassa antavat oman leimansa alueen viineille, jotka on Espanjassa luokiteltu DOCa -luokkaan, johon kuuluu ainostaan Rioja ja Priorat.

La Conreria D’Scala Dei sijaitsee piskuisessa Scala Dein kylässä, jossa alueen viininviljely onsaanut alkunsa vuosisatoja sitten. Paimentolaispoika näki näyn taivaasta laskeutuvista portaista, ja siihen kohtaan perustettiin luostari vuonna 1194. Munkit alkoivat tietysti viljellä viiniä ja näin sai alkunsa alueen viininviljely. Munkit karkotettiin luostarista 1800-luvulla, mutta Prioratin viininviljely kukoistaa.

LUONNEHDINTA VIINISTÄ

Aromikenttää hallitsevat punaiset marjat ja mansikka sekä lievä mausteisuus, kahvi ja paahteisuus. Suutuntuma on erittäin täyteläinen, jota happorakenne keventää mukavasti. Tanniinit ovat tuntuvat, mutta ne ovat hyvin tasapainossa hedelmäisyyden ja paahteisuuden kanssa. Marjojen, kahvin ja paahteisen tammen vaniljaa löytyy pitkästä jälkimausta.

Viini maistuu erityisesti punaisten liharuokien, lampaan, riistan ja lihapatojen kanssa sekä kypsien juustojen kera, kuten manchego.

Tiesitkö, että Sur lie eli sakkakypsytyksessä viinin annetaan kypsyä sakan päällä makuominaisuuksien voimistamiseksi.

One thought on “Lauantailasi: Nona Petit -punaviini”

Vastaa